A jótékonykodás pozitív hatásai

Már tanulmányok is kimutatták, azzal, ha másoknak segítünk, magunknak is jót teszünk. Pozitív hatása van, ugyanis saját magunkra is, ha azt tapasztaljuk, hogy hasznosak vagyunk. Ezért is érdemes néha önkéntes munkát vállalni. Erre számos lehetőség van, hivatalos szervezeteknél is, de ha csak jótékonykodni akarunk egy kicsit, azt bármikor megtehetjük. Én, például gyógyszereket vittem múltkor az egyik hajléktalanszállóra.

Egy, ilyen hajléktalanszállónak nagyon sok feladatot el kell látnia, és nem mindig jut elegendő forrás mindenhova. Azt gondoltam, gyógyszerekre gyakran szükség lehet ott. Már bevált módszerrel szereztem be, amit vinni akartam. Egy ideje, otthonra is a Prevenció Patika weboldaláról rendelem a gyógyszereket, amik gyakrabban kellenek. A web áruházukban egyszerűen ki lehet választani, a nekünk kellő dolgokat, és az árakat is rögtön látjuk és természetesen ki is szállítják.

A vény nélkül kapható gyógyszereket, amik fontos, hogy állandóan legyenek otthon a házi patikában, mindig erről az oldalról rendelem. Múltkor, amikor lázas voltam, nagyon kifogyott a lázcsillapítós gyógyszer. Kiválasztottam a weboldalról a nekem szükséges terméket és meg is rendeltem. Egyébként rengeteg féle orvosságból válogathatunk, ha csak a lázcsillapításra való szereket vesszük is figyelembe. Kategóriánként válogathatunk: fájdalomcsillapítás, légúti megbetegedések, porcerősítő stb.

A gyógyszerek mellett, találunk vitaminokat és gyógyteákat is például. Az őszi idő beköszöntével többször lehet ezekre szükség. Nem árt felkészülni a télre, erősíteni egy kicsit az immunrendszerünket. Sokkal több vírus, baktérium terjed ilyenkor a levegőben. Az őszi esős, párás időjárás kifejezetten kedvez a fertőzések terjedésének. Ilyenkor ráadásul egyre kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így hasznos lehet, ha vitaminokkal pótoljuk a kieső anyagokat. A gyógyteák rendszeres fogyasztása is számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Mind megelőzés céljából, mind egy már meglévő, enyhébb lefolyású betegség kezelésénél, nagyon hasznosak tudnak lenni, a különféle gyógynövények forrázatai. Nekem a kedvencem a hársfavirág tea, amit mézzel és citrommal ízesítve szoktam inni. A meleg tea kortyolgatása, megnyugtató érzéssel tölti el az embert.

Visszatérve a jótékonykodásra, tehát megrendeltem a gyógyszereket, amiket be szeretnék vinni a hajléktalanszállóra. Többek között, lázcsillapítót, fájdalom-, és gyulladáscsökkentőt, vitaminokat. Az utcán élő emberek, akik sokszor csak a leghidegebb napokra mennek be a szállókra, gyakran vannak megfázva, sokuknak legyengült az immunrendszere. A szállón mesélték a szociális munkások, hogy nem egyszer már lázasan mentek be, hogy segítsenek rajtuk. Remélem az én kis csomagom is fog, legalább egy kicsit segíteni pár emberen.

Én egyébként, oda szoktam figyelni, hogy ne szedjek sose túl sok gyógyszert. Feleslegesen nem kapkodok be semmit. A lázcsillapításról is azt mondják, hogy csak a hőemelkedésnél magasabb lázat kell elkezdeni csillapítani. Szoktam alkalmazni, hagyományos módszereket is, hideg vizes borogatást például. A magas lázat, azonban komolyan kell venni, ilyenkor mindenképpen szükséges a lázcsillapító és mielőbb menjünk orvoshoz. Ha már lázzal járó betegségünk van, akkor arra mindig kell legalább egy-két nap, hogy rendesen kipihenjük. Miután meglátogattuk az orvost, hagyjunk magunknak pár szabadnapot, hogy kiheverhessük teljesen a betegséget. Nem érdemes ilyenkor erőltetni a munkát. Egyrészt, a hatékonyságunk sem tökéletes, másrészt, ha nem jövünk rendbe teljesen, akkor egy újabb, akár gyengébb vírus is könnyen ledönthet a lábunkról. Közhelyesen hangzik, de az egészség tényleg nem játék. Figyeljünk oda magunkra, addig sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, amíg nem alakult ki valami komolyabb, krónikus bajunk. A megelőzés híve, a Prevenció Patika is, ezért is nagyon szimpatikusak nekem. Próbálok én is odafigyelni, hogy minél egészségesebben éljek. Ennek talán a legfontosabb része, a helyes táplálkozás. A változatos, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása.

Igazán beteg nem is szoktam lenni túl sokszor. Ritka, amikor már lázzal járó bajom van. Szerencsére megtehetem tehát, hogy ne csak magamra figyeljek oda, hanem néha másokon is segítsek. Amikor egy kis pluszt tudok nyújtani az embertársaimnak, az engem is nagyon elégedett érzéssel tölt el. A jótékonykodást végezhetjük civil egyesületek keretében is, rengeteg szervezet működik Magyarországon is.