Családi vállalkozás generációváltás nehézségei

Akármennyire tragikus is, egy családi vállalkozást teljesen tönkre tud tenni ha sikertelen, vagy nagyon nehezen megy a generációváltás. Foglalkozzon akármivel is, vagy legyen akármekkora, sajnos ha gondok akadnak a vezetésben, akkor az a teljesítményre is rá fogja nyomni a bélyegét. Hiszen a belső feszültséget a dolgozók is vastagon megérzik, hiába is próbálják őket a lehető legjobban kizárni a dologból. Az információ egy folyékony halmazállapotú anyag, ami a legkisebb résen is leszivárog. Egy kedves ismerősöm, akivel mind a ketten ugyanannál az egyesületnél vagyunk tagok, nemrégiben nagyon hasonló helyzetben volt. Egy kis családi vállalkozás alkalmazottja hosszú évek óta, és nagyon aggódott, mert veszélybe került a munkája. A családi vállalkozás generációváltás idején eléggé instabillá válhat, és ezt ő is megérezte a munkatársaival együtt. De szerencsére úgy alakult, hogy tudtam valamennyit segíteni neki is, és a munkahelyének is.

Az egyik gyűlés után panaszolta el nekem, hogy nagyon rosszul áll a főnökség szénája, rengetegszer látják veszekedni az öreg főnököt és a fiát. Egy ideje már rebesgették, hogy ha nem tudnak megegyezni, akkor lehúzzák a rolót és mindenkit szélnek eresztenek, ettől azonban mindenki nagyon félt, mert eddig nagyon jó munkaadók voltak. De a belső viszály a munkára is rányomta a bélyegét, és lassan a veszteségesség felé sodort az egészet. Egy családi vállalkozás generációváltás előtt egy időzített bomba tud lenni, és nem csak a tulajdonosok szívják meg a levét, hanem a dolgozók is, érthető tehát, hogy az ismerősöm félt. Nagyon sajnáltam, hogy ezt kellett hallanom, mert igazán jó ember, nagy kár lett volna, ha emiatt az utcára kerül. Megígértem neki, hogy nyitott szemmel járok majd, hátha találok valami kiutat.

Hihetetlen számomra is, de végül véletlenül futottam bele a megoldásba! Éppen egy cikket olvastam hasonló témában, és ott emlegette valaki kommentben azt a céget, akiket csak családi vállalkozás generációváltás szakértőknek tituláltak. Megnéztem a honlapjukat, és immáron teljesen meg voltam győződve róla, hogy jó helyen járok. A referenciáik mind-mind a szakértelmükről árulkodtak, és nagyon úgy tűnt, hogy ezek valóban hatékony, hozzáértő szakemberek, akik nehéz helyzetben is békítettek már ki feleket. Így hát, miután alaposan átolvastam a dolgokat, első dolgom volt átküldeni az ismerősömnek ezt a weboldalt. Megírtam neki mellé, hogy ajánlja a főnökei figyelmébe, hátha az ő segítségükre is tudnak lenni. Tudtam, hogy nem az én dolgom, de ha valaki megélhetését meg tudom menteni, akkor azt hiszem, nem szabad visszaijedni semmilyen eszköztől.

A következő havi gyűlésen találkoztam legközelebb az ismerőssel, aki hevesen megrázta a kezemet, és nagyon megköszönte, hogy elküldte neki azt a céget, pontosabban az elérhetőségét. Még aznap este továbbította is a főnökeinek, és végre, hosszú idő után apa és fia egyetértettek abban, hogy jobb lesz szakszerű segítséghez folyamodni. Miután felvették a kapcsolatot a békéltetőkkel, azóta úgy tűnik, hogy minden rendeződni fog, az öregnek sem kell azon aggódnia, hogy a fia csődbe viszi az életművét, és a fiatalnak is meglesz a kellő segítsége és motivációja a folytatáshoz. Így pedig az embereik is megtarthatják az állásukat, nem kell új munka után nézniük egyik napról a másikra. Őszintén remélem, hogy végleg rendeződik a helyzet, de immáron profi kezekben vannak, nem hiszem, hogy a továbbiakban bárkinek is aggódni valója lenne.