Elektromos terv ajándékba

Még Magyarországon is vannak olyan szegény részek, amiket a fővárosban élők el se tudnának képzelni. Talán ha képeket is mutatnánk, azt mondanák, hogy nem is nálunk, hanem a szomszédos országokban készültek, mert ki gondolná, hogy a hazánkban vannak házak víz vagy villany nélkül?

Mivel a civil szervezeteknél úgy gondoljuk, hogy bizonyos közművek szolgáltatásainak olyannak kellene lennie, amihez minden ember hozzáfér, ezért úgy döntöttünk, hogy egy-egy elektromos terv adományozásával fogjuk támogatni a szegényeket. Ez lényegiben annyit takar, hogy olyan családok házának elektromos felújítását végezzük el, akik amúgy nem engedhetnék meg maguknak.

Lehetséges, hogy egy ilyen családnak még sose volt áram a lakásába, de akár rosszabb eset is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan családok, ahol a rossz állapotok miatt az elektromos vezetékek kilógnak a falból, és esetleg megbontott szigeteléssel veszélyt jelentenek az arrafele járó emberekre.

Egy alapos rendbetétel, amit egy korrekt szakember végez, általában nem olcsó, és egy család nem tudja magának megengedni, ezért gondoltuk úgy, hogy egy szakemberrel egyeztetve, aki vállalná az elektromos tervek elkészítését, elindítunk egy közösségi gyűjtést azért, hogy minél több családba elvihessük az elektromosságot.

A folyamat persze nem lesz egyszerű. Ha össze is jön elég pénz egy lakásba az elektromos hálózat kialakításához, onnantól kezdve még nagyon sok feladatot kell végrehajtani addig, amíg készen is lesz a megvalósítás.

Egy szakember első dolga ilyenkor mindig az, hogy felméri a terepet: akár alaprajzról, akár a helyszínen. Mivel egy szegényebb vidéken általában a tervek nem állnak rendelkezésre, és ha meg is lennének, a lakás gyakran már olyan foltozott, hogy muszáj megnézni személyesen is, hogy mindenre felkészüljünk, és pontos képet kapjunk arról, aminek a saját elektromos terveinkbe szerepelnie kell.

Maga a terv elkészítése se lesz egy egyszer feladat, mert gondosan kell szelektálnunk az olyan szempontok közül, mint hogy ki hány csatlakozási pontot szeretne igénybe venni a hálózatnál, és mennyi eszközre, milyen terhelésre készülhetünk. Mivel általában olyan háztartásokról beszélünk, akik nem az átlagos statisztikák közelében járnak elektromos áramfogyasztás tekintetében, ezért ezek megállapítása külön tervezést, felmérést és utánajárást igényel.

Az elektromos terveknek pedig figyelembe kell vennie azt is, hogy ez egy jótékonysági projekt, ami során minél több embernek tudunk segítséget nyújtani minél kisebb költségekből, annál több jót tudunk a világba vinni. Persze, nem az elektromos tervező munkáján akarunk spórolni, mert tudjuk, hogy a jó szakembert meg kell fizetni – de persze örültünk akkor is, amikor sikerült egy olcsót kiválasztani. A cél inkább annyi, hogy ő reálisan felmérje, hogy mi az, ami a legjobban belefér a költségeibe, és a legtöbb embert tudja vele boldoggá tenni.

A használt technológiáknak pedig minden esetbe a legenergiatakarékosabbnak kellett lenniük, hisz nem akartuk azt, hogy az ajándék, amit adunk, sokkal több plusz költséggel járjon, mint amennyit valójában meg lehet vele spórolni. Így az elektromos terveknek ezt is figyelembe kellett venni.

E között a rengeteg tényező közt már nagyon nehéz eligazodni, de végül, a magyarországi közösségeknek hála, több lakás elektromos terveinek elkészítését és kivitelezését sikerült megvalósítani. Mindezért hatalmas hála a hozzáértő szakembereknek, akik energiát nem sajnálva tényleg a legjobban végzik a tervezői munkájukat, és mindent megtesznek azért, hogy minőségi elektromos terveket hozzanak létre.