A civil egyesületünk kapott egy nagy akváriumot, de mit kezdjünk vele?

Pár szó rólunk

Egy civil egyesületet vezetek Budapesten, a X.kerületben. Édesanyám volt régebben az elnök, aki szociológus végzettséggel rendelkezik, és régi álma volt, hogy közvetlenül tudjon segíteni elesett embereken. Én még levelező tagozaton tanulok kommunikáció szakon, és van állandó munkahelyem is egy médiacégnél, sőt, már nem is otthon lakom, hanem a párommal, Bálinttal Budán, de mikor anyukám azt mondta, neki túl sok feladata van már és nem tudja az egyesület vezetését is vinni, átvettem tőle a posztot. Az egyesületünk a hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek szervez közösségi programokat és ha szükséges, menedéket nyújt nekik egy esetleges családon belüli erőszak, vagy zaklatás esetén. Anya és a húgom, Kata sokat segítenek be nekem az egyesület ügyes-bajos dolgaiba. Nálunk mindenki művészvénával rendelkezik, így a kreativitást igénylő feladatokban mindig jeleskedünk. Az iroda kialakítását is mi magunk intéztük és mi magunk is különféle programokat is szervezünk (festő szakkört például), ahol az egyesület gyerekei is részt vesznek és mi tartjuk az órákat, de fesztiválokra is ki szoktunk települni, ahol többek közt arcfestést csinálunk a vendégeknek, vagy plakátokat készítünk a kicsikkel.

A hirtelen jött akvárium

Nemrégiben jött egy hívás, hogy az irodánknak szeretnének ajándékozni egy hatalmas akváriumot, hátha a betérő gyerekeket leköti majd a látvány. Örömmel fogadtam el a felajánlást, bár igaz ami igaz, én nem értek a halakhoz. Mikor a betelefonálók elhozták hozzánk az akváriumot – fontos hozzátenni, hogy üresen, tehát halakat majd nekünk kell bele venni-, megláttuk, mekkora is valójában. Szinte már a Tropicarium-ba illő méretekkel rendelkezett, el sem tudtam képzelni, ez hogy fog elférni nálunk, ráadásul ehhez majd külön szakember kell, aki takarítja és intézi a szükséges kiegészítők beszerzését. Szerencsére Bálint nagy halmániás, a budai otthonunkban is van vagy 6 akváriumunk és elvállalta az új szerzeményünk ápolását, karbantartását. Minden kiegészítőt megkaptunk egyébként az akváriumhoz, legalábbis először azt hittem, de mikor Bálint eljött az irodába Kőbányára és átnézte a dolgokat, megállapította, hogy CO2 palackot bizony nem adtak. A méretek miatt nem egy kisállatüzletet javasolt, hanem hogy keressünk egy rendes gáztelepet, ahonnan nagyobb mennyiségben lehet rendelni CO2 palackot. A halak és a növényzet meg mindenféle akváriumba illő dolog beszerzését Bálint elvállalta, így nekem nem volt más dolgom, csak a palackbeszerzés. De hol is fogja meg az ember ennek az elejét? Én még sosem csináltam ilyet, nem volt dolgom gázteleppel az életben. Bálint is csak annyit mondott, ha interneten rákeresek, biztos sok helyet fogok találni, ahonnan lehet rendelni. Hát meg is fogadtam a tanácsát és elkezdtem böngészni a neten.

Életem első CO2 palack rendelése

Nehéz feladatom volt a témában való tapasztalatlanság miatt, de az internet ugyebár csodákra képes és segített nekem rátalálni a gazpalackfutar.com-ra. Elküldtem Bálintnak őket, aki visszaírta, hogy jók lesznek, 2 darab 14 literes palackot rendeljek kezdetnek, hogy meglássuk, megbízhatóak-e. “Mire megérkeznek, addigra betelepítem a halakat is.” – mondta a párom. Láttam, hogy Pesten kedvezményesen szállítanak ki, annak ellenére, hogy a telep Vácon van. Ez elég jónak tűnt, fel is hívtam őket tehát, hogy működik náluk a rendelést. Elmondtam a vonal másik végén lévő embernek, mire kellenek a palackok, hány darabra lenne szükségünk és körülbelül mikorra kéne, hogy kiszállítsák. Nagyon kedves volt velem a telep alkalmazottja, azt mondta, rajtunk áll mikor hozzák, nekünk kell időpontot mondani. Mivel Bálint külön kérte, hogy még az akvárium betelepítése előtt érkezzenek meg a palackok, azt mondtam, jó lenne ha 2 nap múlva ki tudnák hozni az irodába. Mivel ez megoldható volt, ebben a határidőben maradtunk. Mikor tényleg meghozták az adott napon a 2 darab palackunkat, úgy gondoltam, továbbra is tőlük fogunk rendelni. De előbb természetesen ki kellett próbálnunk a palackot. Ehhez Bálintnak meg kellett teremtenie az akvárium élővilágát, amit nagyon szépen meg is csinált. Sokféle halat összevásárolt, gyönyörű vízi növényekkel telepítette be a vizet és összeszerelte a különféle szelepeket, számlálókat, mindenféle számomra ismeretlen bigyulát. Mikor csatlakoztatta a palackot, örömmel nyugtázta, hogy minden rendben, jó és megbízható céget találtam. Örültem, hogy ráakadtam a Gázcseretelepre.

A további kapcsolatunk a váci teleppel

Mivel bevált a palack, ezért újakat kellett rendelnünk, nagyobb mennyiségben. Az akvárium igen nagy érdeklődésnek örvendett az irodában, a betérő szülők, gyerekek csodálták a gazdag élővilágot, amit Bálint alkotott. Én is egyre jobban kezdtem belelátni, mi hova tartozik és hogy működik. A lakásunkban annyira nem figyeltem Bálint tevékenykedését a halakkal, mert nem vagyok nagy halrajongó, én inkább a kutyáinkat babusgatom, de most, hogy az irodában is ezzel találkozom, valamiért elkezdett érdekelni a dolog. Figyeltem, ahogy kicserélt valami szelepet a múltkor és az akvárium kitakarításában is segédkeztem valamelyik nap. Mikor eljött az idő, hogy pótoljuk a palackokat, elterveztem, hogy alaposan megfigyelem Bálint mit hova csatlakoztat a palackon az akváriumhoz, hogy esetleg legközelebb már egyedül is meg tudjam csinálni, ne kelljen szegényt mindig kirendelni Kőbányára Budáról, tudom, hogy utál vezetni. Mondjuk én is. Visszatérve a palackrendelésre, telefonáltam a Gázcseretelepnek. Most 5 palack beszerzése volt szükséges, szerencsére volt náluk raktáron, így csak a szállítás időpontját kellett megbeszélnünk. Mivel rohamosan fogyott az utolsó CO2 palackunk, sürgőssé vált a beszerzés és múltkor is olyan hamar kihozták, de aggódtam, hogy akármi közbejöhet nekik is, ezért felajánlottam, hogy elmegyünk mi a palackokért kocsival, csak tegyék félre nekünk. Azt mondták, ez is megoldható, és akár már aznap elmehetünk érte. Mivel mindketten ráértünk délután Bálinttal, beültünk a kocsiba és elmentünk Vácra. Előbb már említettem, hogy egyikünk sem szeret túlzottan vezetni, ezért odafele én ültem a volánnál, visszafele a párom. Hála égnek nem történt semmi bajunk, mindig félek, hogy városon kívül kell autókázni, szörnyű, ami az utakon megy. Vácott könnyen megtaláltuk a telepet, mikor odaértünk és mondtuk, mi vagyunk azok Pestről, akik félrerakattak 5 palackot, azonnal tudták, kik vagyunk, már hozták is a félretett palackokat és segítettek bepakolni őket a csomagtartóba. Nagyon kedvesek voltak velük személyesen is és mivel eljöttünk értük, olcsóbb is volt valamivel egy palack ára, mint előzőleg. Bár itt a Gázcseretelepen kiszállítással is nagyon jó CO2 palack árak vannak, meg kell hogy mondjam, bátran ajánlom mindenkinek. Az újabb palackok is kifogástalanok voltak, tették a dolgukat és mivel eltanultam Bálinttól, hogy kell a CO2-t beleinvesztálni az akváriumba, legközelebb már egyedül csináltam a dolgot és még szegény halakat sem nyiffantottam ki.