Többet szeretnék tenni a környezetvédelemért

Egy környezetvédő civil egyesületnek vagyok a tagja. Nagyon szeretem, szívesen járok a találkozókra, az eseményekre, a közös szemétszedési akciókra. Örömmel tevékenykedek a környezet védelme érdekében.

A legutóbbi szemétszedés során beszélgettem Juliskával, az egyik taggal, aki elmesélte, hogy ő már nem elégszik meg a szemétszedéssel, többet szeretne tenni, így napelemeket vásárolt, átállt a természetes energiatermelésre. Miután hazamentem, sokat gondolkodtam Julis szavain, teljesen egyetértettem vele. Eldöntöttem, hogy én is utánanézek a napelemeknek, hiszen ezzel nem veszíthetek semmit.

Másnap fel is hívtam Juliskát, arról érdeklődtem, hogy ő honnan szerezte be a tudnivalókat. Julis a sporoljnapelemmel.hu internetes oldalt ajánlotta nekem, ott is a Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! című írást. A cikkből rengeteg hasznos infót sikerült beszereznem.

Megtudtam, hogy a napelem rendszer a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást alakítja villamos energiává, amelyből az inverter készít váltakozó áramot. Ezt pedig már lehet is használni a háztartásokban. A napelem rendszerek tehát így működnek.

A Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! című írás szerzője szerint a berendezések közül a hálózatra visszatápláló napelem rendszer a legjobb. Ennek értelmében a háztartás ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatán marad, mint korábban. A nappal megtermelt és fel nem használt áram a szolgáltató hálózatába töltődik fel, amit aztán éjszaka el lehet használni. Ehhez szükség van a rendszeren kívül egy speciális, oda-vissza mérő villanyórára, ami nem csak a vételezett, de a betáplált energiát is tudja mérni.

A hálózatába juttatott áramért a szolgáltatónak fizetnie kell, így a beruházás megtérülővé vállik. Az év során kapunk egy elszámolást a szolgáltatótól, ami esetében az a legjobb, ha nulla forintot ír rajta, tehát ha semmit nem kell fizetni az áramért.

A napelem rendszer nyolc-tíz éven belül visszahozza az árát a nulla forintos villanyszámláknak köszönhetően. Ezen a megtérülési időn azonban lehet csökkenteni.  Például az elektromos fűtéssel a gázszámlák is megspórolhatók. A régi, korszerűtlen berendezések modernebbekre cserélése szintén sokat segíthet. Valamint azzal is csökkenthetők a költségek, ha odafigyelünk arra, hogy hogyan használjuk az otthoni eszközeinket.

A cikk meggyőzött engem. Kitöltöttem az árajánlatkérő űrlapot. Remélem, hogy nem egy horribilis összeget írnak majd, mert annyi tartalékom sajnos nincs.