További környezetbarát megoldásokban gondolkodom

Régi álmom vált valóra azzal, amikor hat évvel ezelőtt sikerült létrehoznom egy alapítványt, amely a környezet megóvásáért szerveződő projekteket támogat. A kezdő tőkét, – amellyel belevágtam -, a saját, hosszú évek alatt összekuporgatott, félretett pénzem szolgáltatta, és elképesztően boldog voltam, mert nekem már akkor is ez volt a szenvedélyem, és úgy éreztem, végre tehetek valami kézzelfoghatót is a környezetért.

Idővel egyre több ember csatlakozott hozzám, és segítette a munkámat; az adományok mennyisége, és az állandó hozzájárulók száma fokozatosan növekedett: hamarosan egy elég komoly civil egyesületté lettünk saját projektekkel, és sokasodó teendőkkel.

Amióta csak belevágtam, arra vágytam, hogy egy nap legyen egy székhelyünk, amelynek a kivitelezése már önmagában beszédes: ami magában hordozza a fenntarthatóság és a környezettudatosság minden elemét, példát mutatva ezáltal az embereknek és cégeknek, más szervezeteknek.

Mostanában a napelemes kialakítás lehetséges módjain gondolkodom, hiszen ez is a kezdetektől tervbe volt véve. Kétségtelen, hogy egy fantasztikus energiaellátó rendszerről van szó, és jól tudom azt is, hogy nagyon gazdaságos, mégis aggályaim vannak azt illetően, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy megtérüljön ez a napelemes befektetés.

Utánaolvasva a témának, a napelemprojekt.hu-n például körülbelül tíz évet saccolnak, amire az alacsonyabb villanyszámláknak köszönhetően kézzelfoghatóan megvalósul a napelem megtérülés. És mennyivel több projektet tudnánk finanszírozni, ha a számlákra fordított hatalmas összegekre már nem lenne gondunk többé!

Sok helyen olvastam különböző pályázatokról, amelyek lényege, hogy a napelem-rendszerek kialakításának egy részét, vagy akár teljes egészét pályázati pénzből oldják meg. Kiugranék a bőrömből, ha egy ilyen jellegű támogatást elnyerhetnénk, csak még meg kell találnom az egyesületünknek megfelelő pályázatot, az lenne csak igazán a napelem megtérülés!