Adományozás a helyi iskola javára: fejlesztő könyvek

A civil szervezetek a nyári szünet alatt sem tétlenkednek. Mi például arra gyűjtöttünk, hogy az iskolánkban rendelhessünk nekik megfelelő fejlesztő könyveket, hogy a gyerekek minél könnyebben vegyék az akadályokat. Természetesen a tanterv is meghatározza egy bizonyos pontig, hogy miből tanulhatnak a gyerekek, de a fejlesztő tanár azt mondta, nem ártana, ha ebből a másik fajtából is tudnának rendelni párat, hiszen abból is sokat tanulhatnak a gyerekek. Mivel én végeztem a rendelést, ezért el is kalandoztam kicsit az oldalon, alaposan feltérképeztem, vajon, mi is ez a könyvsorozat, amiben így bíznak a tanárok.

Annyira megtetszett, hogy otthonra is rendeltem egyet. Ugyan nem biztos, hogy a gyermekemnek kimondott fejlesztőre lenne szüksége, hiszen még csak alig múlt el négy éves. De még nagyon élénken élnek bennem az emlékek, mikor édesanyám írni tanított, mennyit gyakoroltam és szenvedtem vele otthon, mert nagyon ronda volt a kézírásom. Így előre gondolkozva, meg is rendeltem Julcsinak a Látogatás a vonalak világában című könyvecskét. Nagyon meggyőző volt a bemutató része, hiszen itt nem csak és kizárólag az íráskészsége, a finom motorikája lesz fejlesztve a gyereknek, hanem sok más készsége is, ami majd segít neki az iskolában, ha oda kerül.

Emellett pedig egy nagyon szórakoztató, de szakszerű kiadványról van szó, amit csak értékelni tudok, hiszen a gyerek még nem teljesen érti, hogy neki miért kell leülni, és esetleg ugyanazt a monoton tevékenységet űzni akár órákon keresztül. Ez gyakran vezethet negatív élményekhez, és a gyermek elveszítheti a motivációját a folytatáshoz. Ezzel szemben itt nem kell órákat eltölteni egy-egy tevékenységgel, és a leírás alapján a feladatok gyakran változnak, esetleg észrevétlenül fejlesztik ugyanazt a készséget csak éppen más köntösbe bújtatva.

Maga a könyv 160 oldalas, csupa színes képpel és kemény borítóval, A4-es méretben, így nem meglepő, hogy az ára nem a megszokott 3 ezer forint körül jár, hanem 4 ezer fölött van egy kicsivel. Magát a könyvet amúgy itt tudjátok megnézni, ha titeket is érdekel: https://szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php. Tekintve, hogy mennyi nyomdai költséggel jár egy ilyen könyv kiadása, ráadásul, ha jól értettem egy hétköznapi könyvesboltban nem is igazán lehet rábukkanni, szerintem ez egy nagyon jó ár neki. Persze ez nem áll meg itt, hiszen még ha nem is utánvéttel vesszük, hanem online banki átutalással fizetünk érte, ami leveszi az 500 forint pluszt, ami az utánvét kezelési költsége, akkor is egy ezres a szállítás. Kivéve, ha 26 ezer forint fölött rendelsz (ahogy ez az iskolának is el lett intézve), de szerintem azon a ponton egy ezres már nem oszt, nem szoroz. Ó, igen, és ez csak belföldön érvényes. A könyveket ugyanis Ausztriában, Szlovákiában és Romániában élők is megrendelhetik, viszont rájuk sajnos már nem vonatkozik az ingyenes szállítás.

Szerintem ez, hogy a határon túli magyarok is keresik ezt a fajta fejlesztő könyvet, mindennél többet mond a hatékonyságáról és a megbízhatóságáról. Persze az is sokat számít, hogy egy szakértő keze munkája, aki nem csak elméletben foglalkozott ezzel a témával, hanem több éves tapasztalata volt közvetlenül a gyerekekkel való foglalkozás után. Ha érdekel esetleg valakit, a weboldalon meg lehet találni egy kis önéletrajzi tájékoztatót, szerintem nagyon sokat elmond.

Én már előre várom, mekkora segítség lesz majd Julcsinak az ovi mellett. Azt azért még így az utolsó sorokban megjegyezném, hogy ennek a könyvnek nem az a célja, hogy a gyerek már oviban megtanuljon tökéletesen írni! Hiszen nem is kell neki, az az iskola feladata, hogy megtanítsa. Nem, ennek a könyvnek az a célja, hogy a gyerek megalapozza mindazt a tudást, ami majd az íráshoz magához kelleni fog.

Szóval ebből az önkénteskedésből nem csak közvetve, hanem közvetlenül is sikerült valamilyen úton-módon hasznot húznom. Remélem, ha a poszt felkeltette a figyelmeteket, ellátogattok a https://szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php oldalra, és körülnéztek ti is. Ki tudja, még a végén ti is olyat találtok, amit nem gondoltatok volna, hogy kelleni fog.