Önkéntes tűzoltók, és a napelem inverter

firefighters-115800_640Ma már annyira modern a környezetünk, hogy sok dologra fel sem vagyunk készülve. Azt gondolom sok esetben nem is tudnánk, hogy mi a helyes teendő, vész esetén. Nagyra becsülöm azokat az embereket, akiknek nem csak egy sima átlagos szakmájuk van, hanem mondjuk egy picit veszélyesebb valamiért, vagy nagyobb elkötelezettséggel jár, mint egy átlag szakma. Hogy mit is jelet ez pontosan?

A szakmák

Mindenki olyan szakmát választ magának, mégis sok munkán elgondolkodik az ember, hogy vajon mi visz rá embereket, hogy ezt a szakmát válasszák. Melyek lehetnek ezek? Ilyen mondjuk a mentős szakma, vagy a tűzoltóké, de számos ilyen szakma van még. A minap pont erről beszélgettünk a barátnőmmel, miközben azon a bizonyos nem éppen kellemes helyen várakoztunk, ahova minden nő időnként el kell, vagy kellene hogy menjen. Igen, ez a hely a nőgyógyászat. Ez is egy olyan dolog, hogy sokszor felmerül bennem a kérdés, mi visz rá embert, hogy erre a szakra szakosodjon. Persze számos részleget fel lehetne sorolni, ami nem éppen az átlag ember vágyálmai közé sorolható.

Az önkéntesek

Az ismeretségi körben van olyan, aki önkéntes tűzoltó. Azért őket is nagyon becsülöm. Nem egy egyszerű dolgok van. Természetesen ez összességében vonatkozik minden tűzoltóra. Hiszen gondoljunk bele, azok akik önkéntesek, maguk döntenek úgy, hogy baj esetén akár az életüket is kockáztatják azért, hogy segítsenek. Nem csodálatosak?

Pedig nem is egy akadályba ütköznek. Abba most nem mennék bele, hogy mennyire vannak megfizetve vagy sem, hiszen nem is ezért kezdtem el írni. Természetesen erről is megvan a véleményem…

A lényeg, hogy ma már annyi kütyü van, és elektromos eszköz, hogy nem csak a tűz miatt kell sokkal óvatosabbnak lenni, hanem az áram, a feszültség miatt is. Persze ezt igen egyszerűen meg lehet oldani, gondolják sokan, mert egyszerűen levágják a hálózatról. Persze ez így van, de mi van azokkal a házakkal, amik napelemmel vannak felszerelve? Te gondoltál már erre? Egyáltalán, hogyan működik, mit kell vele tenni? A gond az, hogy sok esetben azok az emberek, akik akár kockáztatják az életüket, nincsenek tisztában azzal, hogy mi a teendő, hiszen nem kapnak megfelelő oktatást. Te tudod, mi az a napelem inverter, hogyan működik, milyen elven? Ugye nem is olyan egyszerű. Persze a napelem alap elvét mindenki tudja. Na de hogyan is működik egy napelem egy tűz esetén? Érdekes kérdés igaz? Egyáltalán elég, vagy felrobban, vagy mi történik vele?

Sok olyan dolog van szerintem, amire még fel sem vagyunk készülve, csak haladunk a korral, és a fejlődéssel. Az, hogy hova is vezet mindez nem lehet tudni, ez majd a jövő zenéje lesz.