Tisztálkodás egy gyerektáborban

Civil szervezetünk idén lépett a harmadik évébe, és nagyon büszkék vagyunk rá. Barátaimmal alapítottuk, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásával foglalkozunk, de egész évben kínálunk kisebb-nagyobb programokat a gyerekeknek, főként a hétvégén és az iskolai szünetekben.

Az idei, harmadik nyári tábor is nagyon jól alakult. Az első két alkalomból természetesen sokat tanultunk: felszereltebbek, és előrelátóbbak lettünk, ahogyan gyűltek tapasztalataink. És hiszem, hogy a fejlődésünknek még nincs vége.

Egy érdekes higiéniai tapasztalatot szeretnék most megosztani. Az idei tábor alkalmával ugyanis megtaláltuk az olya régóta keresett, gyerekek számára is ideális tisztálkodó szert. A korábbi években ezzel kapcsolatban volt a legtöbb negatív tapasztalatunk. A tusfürdőt, amely kiválasztásánál első évben nem voltunk kellőképpen körültekintőek, sok gyermek bőre nem tolerálta. Volt, akinek csak simán viszketett a teste, ebből még nem jöttünk rá, hogy a tusfürdő miatt van, de az egyik kislánynál olyan heves allergiás reakció lépett föl, hogy az ügyeletet is meg kellett látogatnunk.

Ezután természetesen váltottunk, és a tavalyi évben is kifejezetten érzékeny bőrre való tusfürdőket vettünk. Ennek sikere már nagyobb volt, de egy-két gyermeknél itt is megjelentek az intolerancia tünetei. Sajnos az ilyen testi bajok nagy elrontói a nyári vidám strandolásnak, szórakozásnak, elhatároztam hát, hogy következő évben mindenképp változtatok ezen.

Idén, még májusban, a tábor előtt, anyukámmal beszélgettünk a dologról, ő azt mondta, ismer egy természetes összetételű szappant, amit kipróbálhatnék a gyerekeken is. Mindenképpen meg akartam oldani a problémát, így otthon tovább tájékozódtam a szóban forgó szappanról. Elég nagy volt a választék, nekem is megtetszett egy-két szappan, és amúgy is azt gondoltam, hogy látatlanban nem veszek még egyszer kozmetikumot. Ezért úgy döntöttem, rendelek egyet próbából. Kicsit nekem is érzékeny a bőröm, és jobb híján nem tudtam (és nem is akartam máson tesztelni a dolgot).

Már két hete használtam a szappant, és még mindig csak pozitív tapasztalatom volt vele kapcsolatban, így arra gondoltam, biztosan működni fog a gyerekeknél is. Fel is szerelkeztünk a táborra, ami egyébként a vártnál is jobban alakult, és nem csak azért, mert senkinek nem volt közben bőrproblémája.

Érdekes ez a szappan dolog, nem is gondoltam bele például abba, hogy míg a tusfürdővel könnyen esnek pazarlásba a gyerekek (és felnőttek), addig a szappanból nem lehet kinyomni két kilót, amit aztán nem is használsz fel. Főleg a kislányok örültek a különböző illatoknak, fürdés után egymást és magukat is sokáig szagolgatták.

Tehát összességében sikeres volt a tábor, és most már bátran mondhatom: a szappan bevált, ezt fogjuk alkalmazni jövőre is!